Χειροποίητα χαλιά Ανατολής

Γκαλερί Ντόρα Πέγκα

Η Galerie ΝΤΟΡΑ ΠΕΓΚΑ είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή εταιρεία που κρύβει μέσα της μια σοβαρή, αλλά και πρωτοπόρο επιχειρηματική στρατηγική.

Οι άνθρωποί της πρεσβεύουν την άποψη ότι η συμβολική αξία των αγαθών είναι εφάμιλλη αν όχι ανώτερη της υλικής τους. Τα χειροποίητα χαλιά μπορούν έτσι να είναι προϊόντα πολιτισμού, έργα τέχνης, αποτέλεσμα άριστης τεχνικής, αισθητική πολυτέλεια ή σημείο κοινωνικής αναφοράς.

Ένα χειροποίητο χαλί εκφράζει την προσωπική μας κομψότητα.

Ένα νομαδικό «τζατζίμ» αναδεικνύει την ταξιδιωτική μας φύση και την επιθυμία για φυγή και περιπέτεια.

Ένα σπάνιο υφαντό προβάλει τον κοσμοπολιτισμό μας.

Οι άνθρωποι της Galerie ΝΤΟΡΑ ΠΕΓΚΑ διασχίζουν την Ανατολή και ανακαλύπτουν αισθητικούς θησαυρούς. Η εμπορία είναι η τελευταία στάση μιας διαρκούς κίνησης και ανησυχίας. Είναι η παράδοση της σκυτάλης στον πελάτη, για να ξεκινήσει με την αγορά του προϊόντος το δικό του ταξίδι στο χώρο της περιπέτειας, της αναζήτησης ή της αληθινής, ανατολίτικης πολυτέλειας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ξεχωριστή θέση και διαρκή παρουσία έχει το όνομα ΠΕΓΚΑ στο χώρο εμπορίου στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια εξειδικεύθηκε στο χειροποίητο χαλί Ανατολής και σήμερα ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητά και την αυθεντικότητα των κομματιών που εμπορεύεται. 

1960

Έναρξη εμπορικής δραστηριότητας του Χρήστου Πέγκα, Αγίου Μηνά 6, Θεσσαλονίκη 

1960-1970

Χονδρική εμπορία σε πλαστικά δάπεδα, υαλοβάμβακα, μοκέτες και ταπετσαρίες τοίχου.

1974

Ίδρυση της Χρήστος Σ. Πέγκας & Σία ΟΕΕ, έδρα Ερμού 44. Εξειδίκευση στη χονδρική/λιανική εμπορία Πλαστικών Δαπέδων, Μοκετών και Ταπετσαριών Τοίχου.

1980

Κτίσιμο Κεντρικής Αποθήκης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

1983-1984

Έδρα στον ιδιόκτητο χώρο της Φράγκων 13.  Χονδρική εμπορία χαλιών μηχανής Βελγίου. Έναρξη εμπορίας Χειροποίητων Χαλιών Ανατολής με τον διακριτικό τίτλο Tabriz.  Δραστηριοποίηση και αυτόνομη εταιρική έναρξη από την Ντόρα Πέγκα.

1990

Δημιουργία της Galerie Ντόρα Πέγκα στην Προξένου Κορομηλά 19 με αποκλειστική εμπορία χειροποίητων χαλιών.

1993

Ενεργή συμμετοχή του Σπύρου Πέγκα στις οικογενειακές επιχειρήσεις.  Δημιουργία της Galerie ΠΕΓΚΑ στη Βασ. Όλγας 279.  Αποκλειστική λιανική και χονδρική εμπορία χειροποίητων χαλιών Ανατολής,  επαγγελματικών δαπέδων και μοκετών.

1994

Δημιουργία υποκαταστήματος στην Αθήνα, στην Πινδάρου 7, Kολωνάκι.

1997-2000

Στενότερες συνεργίες στην Ανατολή (Pengas & Hadi). Κυκλοφορία του εντυπωσιακού, πρώτου στην ελληνική γλώσσα, επιστημονικού βιβλίου της Ντόρας Πέγκα ‘Το Χαλί της Ανατολής’ (εκδόσεις University Studio Press).       

1999

Δημιουργία του ‘Club Φίλων του Ανατολίτικου Χαλιού’.

2000

Απορρόφηση της εταιρείας Γ. Χατζόπουλος Ο.Ε. (Orient Carpet).  Λειτουργία της κεντρικής Αποθήκης στη Θέρμη και ως πρατήριο λιανικής – Outlet.

2001

Έναρξη λειτουργίας υποκαταστήματος στη Μύκονο.

2003

Δημιουργία της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ‘Μονοπάτια της Ανατολής’ (ταξίδια στην Ανατολή, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, σεμινάρια ταϊ-τσι και σιάτσου) με όραμα την δημιουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων στις χώρες παραγωγής των χειροποίητων χαλιών Ανατολής.

2004

Έναρξη του θεσμού των ‘Home Bazaar’ με συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους του Outlet ΠΕΓΚΑΣ. Το 8ο H. B. έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2008.

2005

‘Guerilla Shop’ κατά την έναρξη του Mediterranean Cosmos Mall στη Θεσ/νίκη. 

2008

Έναρξη του καταστήματος ΝΤΟΡΑ ΠΕΓΚΑ στην Κηφισίας 194, Χαλάνδρι, με νέο λογότυπο και αποκλειστική συνεργασία με την εταιρεία Tufenkian.

2009

Έναρξη προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

2010

Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, δημιουργός του Costa Navariνο, αναθέτει το μεγαλύτερο για την Ελλάδα συμβόλαιο παραγωγής χειροποίητων χαλιών (contract) στην επιχείρησή μας.

Σήμερα,

η Γκαλερί Ντόρα Πέγκα είναι σε θέση να προσφέρει στον πελάτη μια τεράστια ποικιλία όλων των ειδών του χειροποίητου χαλιού.

Μπορεί να καλύψει τις πιο απαιτητικές πολυτελείς τάσεις πελατών υψηλής αισθητικής , ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον λάτρη του αυθεντικού χειροποίητου χαλιού ένα οικονομικό φθηνό κομμάτι που καλύπτει άνετα τη συμβολική και ονειρική του επιθυμία για ένα κομμάτι από την Ανατολίτικη παράδοση και την τέχνη της ταπητουργίας.