Οδηγίες Συντήρησης

του χειροποίητου χαλιού μου

Περιποιηθείτε μόνοι σας τα χειροποίητα χαλιά σας με τις οδηγίες μας και τηλεφωνήστε μας για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει σχετικά με τη φύλαξη και την καθαριότητα.

 1. Μεταχειριστείτε τα χαλιά σας ως έργα τέχνης. Μην τα πλένετε δίχως λόγο και μην τα κακοποιείτε!
 2. Η υπερβολή πάντα βλάπτει. Όσο κακό μπορεί να του κάνει η εγκατάλειψη του στη σκόνη, το ίδιο κακό του κάνει και η υπερβολική καθαριότητα ή η λανθασμένη καθαριότητα.
 3. Όχι λοιπόν στα κτυπήματα και στα κτυπητήρια. Όχι στα βασανιστικά τινάγματα στις βεράντες γιατί πέφτουν τα υφάδια και σπάζουν τα στημόνια.
 4. Ναι στην ηλεκτρική σκούπα κι ας ήταν παλιά απαγορευμένο μέσο καθαρισμού χαλιών. Είναι σήμερα αποδεδειγμένο ότι είναι το μόνο ασφαλές μέσον για τον καθαρισμό των χειροποίητων χαλιών.
 5. Την άνοιξη, όταν θα σηκώσετε τα χαλιά σας, χρειάζονται ένα επιμελημένο καθάρισμα με την ηλεκτρική και κατόπιν με ένα λινό, καθαρό, λευκό πανάκι τρίψτε τα καλά προς την φορά του πέλους βουτηγμένο σε ξύδι και νερό ένα προς ένα μέρος. Φροντίστε να στεγνώσουν καλά, να μην είναι καθόλου υγρά και κατόπιν τυλίξτε τα σε εφημερίδες από την ανάποδη και αφού βάλετε και ναφθαλίνη ή οτιδήποτε νομίζετε κατά του σκόρου, βαπόνες, καμφορά κλπ., φυλάξτε τα σε ανοικτόχρωμες πάνινες σακούλες ως το φθινόπωρο.
 6. Πλύσιμο δεν χρειάζονται τα χειροποίητα χαλιά κάθε χρόνο γιατί, όπως ανέφερα, θα χάσουν την ρυπαρότητά τους, η οποία και δεν τα αφήνει να λερωθούν.
 7. Αραιά και μετά από 4-5 χρόνια, ανάλογα και πάλι με τη χρήση του κάθε σπιτιού, μπορεί να πλυθούν με αγνό σαπούνι και χλιαρό νερό.
 8. Όχι καθάρισμα και πλύσιμο με χημικά.
 9. Ευαίσθητα χαλιά πρέπει να τοποθετούνται σε πιο απόμερους χώρους, σε γωνιές όπου δεν περνούν τα παιδιά με το κακάο τους στο χέρι.
 10. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην τοποθέτηση των διάφορων φυτών του σπιτιού επάνω στα χειροποίητα χαλιά. Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός του μαλλιού.
 11. Αντικείμενα όπως π.χ. βάζα, λαμπατέρ, πόδια τραπεζιών κ.λ.π. που πατούν πάνω στα χαλιά πρέπει συχνά να μετακινούνται έστω και ελάχιστα ώστε και πάλι να μπορούν τα χαλιά να αναπνέουν ελεύθερα.
 12. Γενικά οτιδήποτε στάξει επάνω στο χαλί σας και το αντιληφθείτε, πρέπει αυτομάτως να σκύψετε και να το καθαρίσετε με ένα λινό άσπρο καθαρό πανί τρίβοντας προς τη φορά του πέλους.